Ensimmäistä kertaa päivähoitoon!

Päivähoidon aloittaminen ensimmäistä kertaa on suuri muutos koko perheelle. Paitsi pienelle ihmiselle, myös vanhemmille uusi elämänvaihe on jännittävä tilanne, joka vaatii valmentautumista ja sopeutumiskykyä.

Jotta hoidon aloitus sujuu mahdollisimman mallikkaasti, varaa harjoitteluaikaa ennen varsinaista päivähoidon aloitusta. Tutustumiskäynnityhdessä vanhemman kanssa ja myös yksin valmistavat lasta hoitoon.

Rutiinit ovat lapselle tärkeitä, ne tuovat hoitopäiviin ennakoitavuutta. Viennit ja haut on hyvä hoitaa aina samana toistuvan kaavan mukaan. Vaikka olisi kuinka kiire, älä koskaan unohda pusuja, halauksia
ja vilkutuksia! Murjottamiseenkin kannattaa varautua: lapsi voi protestoida erossa vietettyä aikaansa mm. kieltäytymällä lähtemästä hoidosta kotiin.

Pidä tutuista vienti- ja hakuajoista mahdollisuuksien mukaan kiinni. Jos haet lapsen hoidosta joskus tavallista myöhemmin, kerro siitä aina pienellekin lapselle etukäteen. Ole aamuisin napakka lähtijä, vaikka kyynel vierähtäisikin lapsen silmään. Hidasteltava aikuinen vain pahentaa tilannnetta. Suru väistyy pian sen jälkeen, kun vanhemmat lähtevät töihin.

Varaa iltaan yhteinen rauhallinen hetki lapsen kanssa. Keskustele hänen kanssaan päivän tapahtumista. Pyri rauhoittamaan illat, sillä päivien virikkeellisyys riittää hyvin.

Ensimmäiset viikot voivat olla vaikeita, sopeutumisessa vierähtää helposti reilu kuukausi. Tottuminen uuteen vie joillakin selvästi pitempään kuin toisilla.

Tuttu ilmiö on myös ensi huumaa - päivähoitoon voisi mennä viikonloppuisinkin. Älä pahoita tästä mieltäsi,
uutuudenviehätys kaikkoaa ajan kanssa.

Hoitoratkaisut saattavat herättää vanhemmissa syyllisyyttä ja riittämättömyyttä. Paini tunteiden kanssa itse, äläkä kasaa mietteitäsi lapsen niskaan. Muista: lapsesi viihtyy päivähoidossa juuri niin hyvin kuin hänen vanhempansa ovat tasapainossa perheen hoitoratkaisujen osalta.